Menü Bezárás

Mindenki szeretne egészségesen élni

„A túlevés iránti vágyunkat a finomított, ezért bizonyos anyagokat nélkülöző ételek fogyasztása gerjeszti, a csökkent értékű ételek függőséget idéznek elő, hiszen ösztönösen többet eszünk belőlük abbéli erőfeszítésünkben, hogy megszerezzük azokat a tápanyagokat, amelyek nincsenek bennük. Paul Pitchford – Gyógyító táplálkozás

Mindenki szeretne egészségesen élni. Szinte mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne betegedjünk meg, energia szintünk a maximumon legyen, és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Az ősz egyik slágere a szőlő, mely glükóz és fruktóz tartalmának köszönhetően azonnal feloldódik a vérben és gyorsítja az anyagcserét. Hazánkban szinte mindenhol megterem, viszont ott érdemes telepíteni elsősorban, ahol sok a napfény, a meleg és tápanyagban gazdag a talaj. Gyűjtögető őseink a természet terített asztaláról még csak a silány szőlőkhöz juthattak, a ma embere az évszázadok során egyre értékesebb fajtákat nemesített. A gyümölcs, és a belőle készült  nedű népszerűsége a mai napig is töretlen.

A szőlő régi növényünk, már a bibliában is találkozhatunk vele. Krisztus egyik szimbóluma a szőlőtőke, az utolsó vacsorán elfogyasztott kenyér és bor azóta is fontos része az egyházi liturgiáknak. Mégis mitől van a szőlőnek ekkora hatalma? A kenyér és a szőlő együttese egymástól elválaszthatatlan, és rendkívül egészséges. Napokig fogyaszthatjuk csak ezeket, hiszen minden, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmazzák. A szőlő nagyon jó kálium forrás, tartalmaz vasat, magnéziumot, réz, cink, és szelén tartalma sem elhanyagolható. B és C vitamint is rejt, bár ez utóbbi például huszad része a kiwiének.

Nagyon jó vízhajtó, tisztítja és méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epeelválasztást és a bélmozgást, nagy mennyiségben fogyasztva jelentősen csökkenti a vizelet savasságát. A frissen préselt szőlőlé nemcsak az emésztést segíti, hatékony idegerősítő, feszültségoldóés regeneráló is egyben. Otthon préselt gyümölcslevet mindig higítsuk fel vízzel fele-fele arányban, különben puffadást, hasmenést okozhat. Cukorbetegek, szoptatós anyák, bélhurutban szenvedők ne folytassanak szőlőkúrát!

Számos betegségre gyógyír, még túlsúly esetén is kifejezetten ajánlják a szakemberek. Cukortartalma magas, de ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, koncentrációt igénylő feladatoknál, vagy nehéz fizikai munka során vehetjük igazán hasznát. Pincehidegben szétterítve jól tárolható, népszerű a déli édes fajták aszalt formában történő tartósítása, a mazsola.

A egészség őre, a vörös szőlő magjaiból készült flavonoid tartalmú kivonatok az egyik leggyakoribb gyógyhatású készítmények. A szőlőmag kivonat többszörösen felülmúlja a C vagy az E vitamin antioxidáns hatását. Legjobb, ha több fajta szőlőt fogyasztasz felváltva.

Wefitness.hu